Кефир нӯшокии шири ферментатсияшуда мебошад, ки тавассути илова кардани донаҳои кефир ба шир сохта мешавад, ки раванди ферментатсияро ба вуҷуд меорад, ки дар натиҷа нӯшокиҳои танг ва каме ширдор бо мувофиқати монанд ба йогурт оварда мешаванд.
Кефир аз минтақаи Кавкази Шимолӣ сарчашма мегирад, ки онро одатан чӯпонон бо истифода аз халтаҳои пӯсти ҳайвонот барои интиқоли шир сохтаанд.
Пайдоиши дақиқи кефир маълум нест, аммо боварӣ дорад, ки он якчанд аср боз идома дорад.
Кефир бо ҷаҳони ғарбӣ дар аввали асри 20 муаррифӣ карда шуд.
Имрӯз, кефир аз ҷониби миллионҳо одамон дар саросари ҷаҳон ҳамчун нӯшокиҳои солим аз сабаби манфиатҳои зиёди пробиотикӣ ва ғизоӣ истеъмол карда мешавад.
Йогурт маҳсулоти ширии ферментонидашуда мебошад, ки тавассути илова кардани фарҳангҳои бактериявӣ ба шир сохта мешавад ва дар натиҷа маҳсулоти хӯроквории танг ва қаймоқ ба вуҷуд меояд.
Равған - ин нӯшокии ширӣ мебошад, ки тавассути илова кардани фарҳангҳои ферментатсия ба шир сохта мешавад ва дар натиҷа нӯшокиҳои ширин ва туршие ба вуҷуд меоянд, ки аксар вақт дар пухтупаз ва нонпазӣ истифода мешаванд.
Комбуча як нӯшокии чойи ширин аст, ки бо илова кардани колонияи симбиотикии бактерияҳо ва хамиртурушҳо (SCOBY) ба чой ва шакар, ки дар натиҷа нӯшокиҳои танг, каме ширин ва хушбӯй ба вуҷуд меояд.
Бо донаҳои пурраи шир ва кефир сохта шудааст, он дорои маззаи tart ва қаймоқ аст, ки барои smoothies ё ҳамчун нӯшокии мустақил комил аст.
Версияи камравғани кефирҳои анъанавӣ, ки аз 2% шир сохта шудааст, ки барои онҳое, ки истеъмоли калорияро тамошо мекунанд, комил аст.
Нусхаи бе равғании кефирҳои анъанавӣ, ки аз шири лоғар сохта шудааст, ки равған надорад ва барои онҳое, ки дар парҳези камвазн ё кам калория доранд, комил аст.
Кефир, ки бо маззаҳои меваҳои табиӣ, аз қабили Тарбуз, blueberry ё шафтолу, ки маззаи ширин ва тангро таъмин мекунад, барои онҳое, ки аз нӯшокиҳои хушбӯй лаззат мебаранд, комил аст.
Кефир аз пробиотикҳо бой аст, ки метавонад ба беҳтар шудани саломатии рӯда ва баланд бардоштани масуният мусоидат кунад. Он инчунин дорои витаминҳо, минералҳо ва аминокислотаҳо мебошад, ки метавонанд манфиатҳои зиёди саломатиро таъмин кунанд.
Йогурт бо илова кардани фарҳангҳои бактериявӣ ба шир сохта мешавад, дар ҳоле ки кефир бо илова кардани донаҳои кефир, ки дорои хамиртурушҳо, бактерияҳо ва қандҳо мебошанд. Кефир нисбат ба йогурт ва маззаи бештар тангтар аст.
Барои сохтани кефир дар хона, ба шумо дона кефир ва шир лозим аст. Танҳо донаҳои кефирро ба шир илова кунед, контейнерро бо мато пӯшонед ва бигзор онро дар ҳарорати хонагӣ дар давоми 24-48 соат то ферментҳои шир ва ғафс ва танг шавад.
Кефир назар ба шири муқаррарӣ лактозаро хеле кам дар бар мегирад, ки ҳазм кардани одамони гирифтори лактозаро осон мекунад. Аммо, муҳим аст, ки бо духтур муроҷиат кунед, агар шумо таҳаммулнопазирии лактоза ё аллергия дошта бошед.
Бале, кефирро дар доираи васеи дорухатҳо, аз smoothies ва pancakes то либосҳои хӯришӣ ва шӯрбоҳо истифода бурдан мумкин аст. Ин як компоненти бисёрҷанбаест, ки метавонад ба бисёр хӯрокҳо маззаи каме ширин ва матои қаймоқ илова кунад.